In de media

‘Racistische opmerking in de raad gaat alle perken te buiten’

Deskundigen schrikken van de opmerking van een Amersfoorts raadslid aan een collega. ‘Als hij niet snapt waarom dit niet kan, heeft hij nog veel te leren,’ zegt John Bijl tegen AD.

Redactie - 8 december 2021

Een opmerking over DNA aan politiek handelen heeft het de verhoudingen in de Amersfoortse raad op scherp gezet. Terecht, zegt Bijl tegen AD. ‘Je hóórt ook boos te worden om zulke woorden.’ Politiek hoort er zeker tegen te kunnen dat de gemoederen oplopen, vindt Bijl, maar dit ging wat hem betreft alle perken te buiten.

De GroenLinks-fractie in Amersfoort overweegt aangifte te doen. Dat zal weinig opleveren denkt Bijl. ‘Rechters zijn er doorgaans niet happig op om uitspraken te doen in politieke zaken,’ weet Bijl. Daarnaast zal de sfeer in de raad er niet bij verbeteren. ‘Ik vraag me af of aangifte de verstandhouding tussen deze twee partijen ten goede komt’, zegt Bijl.