In de media

‘Raadsleden moeten zelf de verantwoordelijkheid pakken’

In de samenwerkingsverbanden van Nederlandse gemeenten gaat ruim 16 miljard euro om. Dat berekende de regionale kranten De Stentor, De Gelderlander en Tubantia. Tegelijkertijd klagen raadsleden over het gebrek aan democratische controle op de gemeenschappelijke regelingen. Daar moeten ze zelf wat aan doen, vindt John Bijl.

Redactie - 2 april 2021
(Foto: Pixababy)

Steeds vaker beklagen raadsleden zich over de gemeentelijke samenwerkingsverbanden: er is te veel afstand, te veel onduidelijk en het is maar moeilijk om grip te krijgen op wat de regeling – namens de gemeente – doet.

Toch blijven gemeenteraden verantwoordlijk, zegt John Bijl. Extra maatregelen zoals onafhankelijk toezicht ziet hij dan ook niet zitten. ‘Raadsleden moeten zelf de verantwoordelijkheid pakken,’ vindt Bijl.