In de media

‘Raad terugroepen van reces moet laatste optie zijn’

In maar liefst drie gemeenten moesten deze zomer politici hun vakantie afbreken. Een unieke gebeurtenis, aldus John Bijl, directeur van het Periklesinstituut. ‘Dit was billijk, maar het moet geen gemeengoed worden.’

John Bijl - 8 augustus 2020

Gedurende 40 weken per jaar zijn raadsleden beschikbaar voor vergaderingen. Normaal is dat genoeg. ‘Raadsvergaderingen gaan zelden om actuele zaken,’ zegt Bijl in Binnenland Bestuur.

Dat deze zomer toch de raden van Gulpen-Wittem en Vught terugkwamen van reces is uniek. De Limburgers kwamen terug om in corona-tijd het nieuwe college te installeren. De Vughtse raadsleden wilden tekst en uitleg over een onvolledige brief van het college. In Urk vergaderde alleen het presidium, nadat bekend werd dat wethouder Post mogelijk betrokken was bij een drugszaak. ‘Ik begrijp donders goed dat je in deze gevallen haast wil maken,’ zegt Bijl.

Het zijn geen leuke kwesties, maar ze waren wel te vermijden’, aldus Bijl. ‘De raadsinformatiebrief kon vollediger, de Urkse wethouder had transparanter kunnen zijn en het college had niet hoeven vallen.’

Vorig jaar baarde de gemeente Westland al opzien met het afbreken van de recesperiode. Toch denkt Bijl niet dat er sprake is van een trend. ‘Door het digitaal vergaderen digitale vergaderingen en corona is gemeentelijk beleid nu spannender, maar ook de informatiepositie liet de afgelopen maanden veel te wensen over, zoals ook bleek uit de evaluatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dat drugsvervoer ligt natuurlijk niet in de planning, maar de wethouder is wel mee gaan werken in het bedrijf in de coronatijd.’