In de media

Tussentijdse verkiezingen in gemeenten slecht idee

Het plan om ook voor gemeenten tussentijdse verkenningen mogelijk te maken, maakt de democratie niet beter. Het bestuurdersblad Lokaal Bestuur van de PvdA spraken erover met Joop van den Berg, raadslid José Ie en John Bijl. ‘Het is een rampzalig idee.’

Redactie - 17 november 2019
Rotterdams stembureau in 2020 Een stembureau in Rotterdam

Middels tussentijdse verkiezingen zou het mogelijk moeten zijn om een bestuursperiode af te breken. Dat is het plan van minister Ollongren, nadat een Kamermotie hierom vroeg. Hiermee zouden gemeenteraden uit een bestuurlijke impasse moeten komen. Maar dat gaat volgens Bijl niet helpen.

‘Het is bedoeld om kiezers te betrekken bij lokale politieke besluitvorming. Maar dat doe je helemaal niet, je betrekt ze bij verkiezingen. Dus je valt kiezers alleen maar vaker lastig met het spelletje van campagne voeren. Die trapt daar dus niet in. Mede daarom is de opkomst bij zoveel herindelingsverkiezingen ook laag.’

Ook van de mogelijkheid de Tweede Kamer te ontbinden is Bijl geen fan.

Er is maar één belangrijke reden voor het bestaan van landelijke herverkiezingen, en dat is dat de Tweede Kamer niet wordt ontbonden door zichzelf, maar door een Kroonbesluit. De Kroon zou daar wat terughoudender in kunnen zijn. In 2003 had Beatrix misschien moeten zeggen: probeer maar opnieuw te formeren.