In de media

‘Dit is gerechtigheid voor raadsleden’

Dankzij een overeenkomst tussen VNG, de Vereniging van raadsleden en de Minster van Binnenlandse Zaken gaan de raadsleden van de gemeenten met minder dan 25.000 inwoners er maandelijks fors op vooruit.. ‘Gerechtigheid dat ze daar ook fatsoenlijk voor worden betaald,’ zegt John Bijl tegen De Stentor.

Redactie - 20 maart 2018

Minister Ollongren maakte deze week bekend dat ruim 2400 raadsleden uit kleine gemeenten tot 24.000 inwoners evenveel geld krijgen als hun collega’s bij middelgrote gemeenten. Dat komt neer op 959 euro per maand. En dat met terugwerkende kracht vanaf de verkiezingen in maart van dit jaar.

De regeling gaan met terugwerkende kracht in en betekent een flinke toename van hun vergoeding. Die was ruimschoots te laag. ‘Ze kregen minder betaald dan een pizzakoerier,’ rekent Bijl voor.

Raadsleden krijgen een steeds ingewikkelder takenpakket. Dat wordt onderschat. In een kleine gemeente moeten raadsleden veel meer dossiers doorpluizen. Van jeugdzorg tot de omgevingswet. En het gaat – ook bij kleine gemeenten – om miljoenen euro’s waaraan raadsleden hun fiat moeten geven.