Nieuwsbericht

Verkiezing Beste Raadslid van Nederland tijdelijk stilgelegd

De site waar het publiek kon stemmen op vier finalisten raakte overbelast na een oproep van GeenStijl om niet te stemmen op het Rotterdamse raadslid Nourdin el Ouali van de door de islam geïnspireerde partij Nida. GeenStijl riep op te stemmen op een andere kandidaat, Rick Brink uit Hardenberg (CDA).

John Bijl - 19 maart 2018

Zondagochtend werden de vier finalisten bekend gemaakt. Het publiek kon daarop opnieuw hun stem uitbrengen op deze vier kandidaten. De website GeenStijl plaatste vervolgens een oproep om te stemmen op CDA’er Rick Brink uit Hardenberg, om te voorkomen dat Rotterdammer Nourdin el Ouali (NIDA) zou winnen en zo ‘het land te redden’.

Er volgde een tegenoproep om vooral wel op Nourdin El Ouali te stemmen. Dit monde uit in een overvloed aan stemmen waardoor het gisteravond technisch onmogelijk werd gemaakt om nog te stemmen. ‘Er is geprobeerd om de tussenstand te forceren, door via een brute-force aanval te proberen om kwetsbaarheden in de site te misbruiken. De aanval is mislukt, maar de verkiezing hebben we wel stilgelegd.’ zegt Erik van Bruggen, namens campagnebureau BKB, in NRC.

De jury, bestaande uit campagnebureau BKB, omroep WNL, de Volkskrant en het Periklesinstituut, betreurt het dat de verkiezing, die juist bedoeld is om aandacht te vragen voor de gemeentepolitiek met de oproep van GeenStijl gekaapt is door identiteitspolitiek.

Hoewel online stemmen momenteel niet meer mogelijk is, gaat de verkiezing zelf wél door. In het reglement staat dat de winnaar voor 50% wordt bepaald door online stemmen en voor 50% door de vakjury. De jury beraadt zich momenteel nog op hoe ze de publieksstemmen nu mee kan nemen. Daarnaast kijkt ze naar de vier finalisten zelf en hun verdiensten als raadslid. De Volkskrant maakte van alle vier de kandidaten een profiel.

Morgenavond, 20 maart, wordt in Paradiso bekend gemaakt wie van deze vier raadsleden zich het beste raadslid van Nederland mag noemen.