Nieuwsbericht

Een van deze twaalf is ‘het beste raadslid van Nederland’

Dit zijn de 12 genomineerden voor de titel Het Beste Raadslid van Nederland.

John Bijl - 9 maart 2018

Op woensdag 7 maart stond de jury van Het Beste Raadslid voor de zware taak om uit 50 uitstekende lokale volksvertegenwoordigers een keuze te maken voor de volgende ronde van de verkiezing van het Beste Raadslid van Nederland.

Met de verkiezing van het Beste Raadslid van Nederland vragen we aandacht voor het belang van lokale politiek. We geven gemeenteraadsleden een landelijk podium om hun vak en hun verdiensten van de afgelopen jaren aan een breder publiek te laten zien. Nu steeds meer taken op de schouders van gemeenten rusten, zijn goede raadsleden immers belangrijker dan ooit.

De jury, bestaande uit Campagnebureau BKB, de Volkskrant, omroep WNL en het Periklesinstituut meent dat de 12 kandidaten die doorgaan naar de tweede ronde staan voor wat goed raadswerk vermag: een sterk ontwikkelde visie hebben op de gemeentelijke samenleving, deze in woord en daad, in én om de raadszaal aan de man brengen en middels het raadswerk (debat, moties en amendementen) een onmiskenbare invloed hebben op het gemeentelijk beleid.

Van alle ingezonden kandidaten selecteerde de jury alleen uit de 50 genomineerden die in de eerste publieksronde de meeste stemmen vergaarde. Onze beoordeling richtte zich op de vaardigheden en resultaten in het raadswerk; het aantal behaalde stemmen – een aanwijzing voor de populariteit van de kandidaten – hebben we gepast mee laten wegen in ons oordeel. Wij zijn er van overtuigd dat deze lijst het beste in raadsleden vertegenwoordigt. Met trots en bewondering presenteren wij hen u voor de volgende ronde.

 • Ayfer Koç, Enschede
 • Irene Korting, Dronten
 • Johnas van Lammeren, Amsterdam
 • Marjet Woldhuis, Groningen
 • Matthijs ten Broeke, Zutphen
 • Nourdin El Ouali, Rotterdam
 • Richard Mos, Den Haag
 • Rick Brink, Hardenberg
 • Rik Thijs, Eindhoven
 • Roy Bouten, Horst aan de Maas
 • Sophie van de Meeberg, Haarlemmermeer
 • Willemien Treurniet, Middelburg

Lees hier het volledige juryrapport voor een uitgebreide toelichting.

De finale vindt plaats aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen, op 20 maart, in Paradiso. In een live uitzending van omroep WNL strijden de vier finalisten met het hoogste aantal stemmen tegen elkaar. Tickets en meer informatie over het programma deze avond vind je hier.