In de media

geen maatregelen tegen ‘PVV-ambtenaar’

De gemeente Nieuwegein is niet voornemens maatregelen te nemen tegen zijn ambtenaar Henk van Déun. Deze kwam in opspraak toe hij als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen een uitspraak deed over moskeeën in zijn woonplaats Utrecht. Die overweging is teerecht, zegt John Bijl tegen Binnenlands Bestuur.

Redactie - 10 januari 2018
De Ulu Camii moskee in Utrecht (Foto: Wikipedia commons)

‘We zien ze liever afbranden,’ zei Van Déun in een radiodebat over moskeeën. De kwalijke opmerking werd de PVV-politicus direct nagedragen. Zijn werkgever zal er echter geen consequenties aan verbinden, meldt de gemeente Nieuwegein, waar Van Déun als ambtenaar werkt.

Bijl vindt dat de gemeente daarmee gepast reageert. Hoe zeer de opmerking zelf natuurlijk verwerpelijk is, zou het niet juist zijn consequenties te verbinden aan een uitspraak die de ambtenaar duidelijk als politicus maakte.

Als we daar anders over zouden denken, zou geen enkele ambtenaar nog een politiek ambt kunnen vervullen.Om Van Deún met pek en veren de gemeentegrenzen over te jagen, zou echt te ver gaan.