In de media

CDA houdt Voncken op eerste plek ondanks stevige kritiek

‘Als ik geen wethouder wordt, houdt het avontuur in Sint Anthonis voor mij op,’ zei CDA-lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen Ingrid Voncken tegen de Gelderlander. In een opinie-artikel in Binnenlands Bestuur reageerde John Bijl fel: Voncken hoort niet op de kieslijst.

Redactie - 27 december 2017
Ingrid Voncken / Foto: Omstreeks

Voncken woont nu in Gennep, maar heeft na de komende verkiezingen geen behoefte om in de gemeente gaan wonen waar ze de lijst trekt. In een opinie-artikel riep Bijl de kiezer in Sint Anthonis op om níet op mevrouw Voncken te stemmen. ‘Gemeentelijke kiezers verdienen kandidaten die klaar zijn voor het ambt — of het op z’n minst ambiëren,’ schrijft hij in Binnenlands Bestuur, ‘in plaats van op baantjesjagers die zich onder valse voorwendselen op kieslijsten laten plaatsen.’

Voor het CDA is de kritiek, die ook al uit de hoek van bewoners kwam, geen aanleiding om Voncken terug te trekken als lijsttrekker. ‘Ingrid Voncken is met afstand de beste vertegenwoordiger op onze lijst,’ zegt afdelingsvoorzitter Evelien Baltussen in een reactie tegen de Gelderlander. ‘Wij zien het als een vorm van bestuurlijke vernieuwing.’

Volgens de Gelderlander moest Bijl daarom lachen. ‘Zo deden we dat vóór 2002. Maar daar zijn we van afgestapt. We noemden het monisme. We hebben nu al 15 jaar een dualistisch systeem. Terug is de tijd is geen vernieuwing.’