In de media

‘Gemeenteraad moet nu samen optreden’

De gemeenteraad van Dronten moet samen optreden tegen de verziekte bestuurscultuur. Dat zegt John Bijl van het Periklesinstituut tegen Omroep Flevoland.

Redactie - 11 november 2017
John Bijl op Omroep Flevoland

In het gemeentehuis van Dronten is een verziekte werksfeer, meldt Omroep Flevoland. De omroep sprak met meerdere ambtenaren die aangeven dat er een cultuur heerst een sfeer van intimidatie.

Volgens John Bijl moet de raad hier samen de verantwoordelijkheid nemen. ‘Als hoogste orgaan is de raad verantwoordelijk,’ zegt Bijl. ‘Ze hebben het college zelf geïnstalleerd en de burgmeester uitgezocht.’

Zes van de acht van de Drontense gemeenteraadsfracties hebben aangegeven graag met de ambtenaren in gesprek te gaan. Bijl vindt dat te mager. ‘Zo kan je de veilige omgeving om het verhaal te doen niet garanderen,’ meent hij. Volgens Bijl moet de raad samen een uitspraak doen en een vertrouwenspersoon, een extern onderzoeker of een raadsenquête installeren. ‘Bij een vertrouwenspersoon vertellen wat er speelt, is toch iets anders dan aanschuiven in een fractievergadering.’