In de media

‘Politieke spanning in Urk ongezond’

De omgangsvormen in Urk zijn niet gezond. Dat vindt Commissaris Leen Verbeek van Flevoland. Petra Hoogerwerf beschouwt de politieke situatie in het programma Forum van Omroep Flevoland.

John Bijl - 8 juni 2016
Feiten over onduidelijk integriteitsrapport noodzakelijk Het gemeentehuis van Urk (Foto: Gemeente Urk)

‘Ik maak me zorgen over de manier waarop men met elkaar omgaat,’ vertelde commissaris Verbeek in een interview. De CdK vindt dat de spanning er voor zorgt dat de ‘grote dossiers’ niet goed worden opgepakt.

‘Een beetje politieke spanning hoort erbij,’ zegt Petra Hoogerwerf in Forum. ‘Maar die spanning moet over de inhoud gaan — en niet over mensen.’ Voor een goed politiek debat zijn kameraadschappelijke omgangsvormen nodig. ‘Het gevoel voor het collectief is er te weinig om te kunnen functioneren,’ constateert Hoogerwerf.

Volgens Hoogerwerf heeft de commissaris een taak de situatie te verbeteren. ‘Verbeek moet zich niet inhoudelijk bemoeien met de besluitvorming, maar heeft wel een rol als het proces niet goed is,’ zegt ze.

Hoogerwerf vindt wel dat de commissaris met de gemeenteraad moet gaan praten. ‘Dat is nog niet gebeurd,’ bewijst de Urkse CDA-voorzitter Roelof Oost tegen Omroep Flevoland. ‘De CdK heeft een verantwoordelijkheid maar moet niet op de stoel van de burgmeester gaan zitten.’