Bijeenkomst

Wie is in 2015 de beste politicus van Rotterdam?

Op dinsdag 24 november wordt tijdens een special van het AD 010-Debat in het NN/DE-café de felbegeerde titel Beste Politicus van Rotterdam uitgereikt. De jury, bestaande uit leden van de Rotterdamse politieke pers, maakt dan bekend wie zich voor dit jaar met de lauweren van de titel mag tooien.

John Bijl - 30 oktober 2015

Snelwegen, vluchtelingen en straks een nieuwe Coolsingel. De gemeenteraad, het hoogste orgaan van Rotterdam, bepaalt voor iedereen heel veel van het dagelijks leven. Dat doen zij samen, maar de een zit vaker en steviger aan de knoppen dan de ander. Welke Rotterdamse politicus bepaalde het meest de agenda? Wie was leidend in de publieke opinie? En: wie kreeg het meest voor elkaar?

Vorig jaar besloot de jury Hugo de Jonge tot de beste politicus van het jaar uit te roepen. Welke drie Rotterdamse politici dit jaar worden genomineerd, wordt op dinsdag 3 november bekend. Eerdere winnaars waren onder anderen Maarten Struijvenberg (2013), Maarten van de Donk (2011) en Leo de Kleijn (2009).

De verkiezing is een initiatief van de Rotterdamse politieke pers en het Periklesinstituut en wordt mede mogelijk gemaakt door LOKAAL en de raadsgriffie van de gemeente Rotterdam.

Twitter peiling: Mijn perfecte politicus

In de weken voorafgaand aan de verkiezing zal Stichting LOKAAL via Twitter (@lokaalrdam) onder Rotterdammers peilen wat zij belangrijk vinden in een politicus: wat kan en doet uw perfecte politicus? Deze bevindingen zullen worden meegenomen door de jury, bestaande uit Niels Markus (Trouw), Mark Hoogstad (AD Rotterdams Dagblad), Justus Cooiman (RTV Rijnmond) en John Bijl (NRC en Periklesinstituut).

010-Debat Special over De gemeenteraad

Op deze avond vindt tevens een 010-Debat plaats over de gemeenteraad van Rotterdam en hoe zij zich staande houdt, zeker gezien de decentralisaties en de nieuwe extra taken die de gemeenteraad op haar bordje heeft gekregen. Dit gebeurt aan de hand van twee dossiers: Thuiszorg en (de herinrichting van) de Coolsingel.

Hierbij zullen in elk geval Annemieke Zwaneveld (Ombudsman Rotterdam) en Paul Hofstra (Rekenkamer Rotterdam) te gast zijn. Er wordt gesproken met kenners en specialisten over de reikwijdte van de Rotterdamse gemeenteraad. Aan de hand van bovenstaande actuele cases wordt onderzocht hoe groot de invloed van de Rotterdamse raad en een Rotterdams raadslid in het bijzonder nu eigenlijk is.

RTV Rijnmond zal tussen 16.00 en 19.00 uur een live-radio uitzending verzorgen vanuit het NN/DE-Café. In de uitzending zullen de genomineerden en oud-winnaars aanschuiven en wordt er gesproken over het functioneren van de lokale politiek in Rotterdam en de rest van het Rijnmondgebied. Ook kunnen luisteraars meepraten over wat zij van lokale politici vinden en verwachten.