In de media

‘De kiezer zou wijzer moeten zijn’

Bijna zijn de verkiezingscampagnes ten einde. In het programma Forum van Omroep Flevoland blikken oud-gedeputeerde Laura Bouwmeester en John Bijl alvast terug op de campagnes en kijken vooruit naar de verkiezingen.

John Bijl - 17 maart 2015
Lijsttrekkers onthullen het eerste verkiezingsbord (Foto: Omroep Flevoland)

Bouwmeester en Bijl stellen als eerste dat de campagne een non-campagne was. ‘Welke provinciale verkiezingen? Ik heb vooral landelijke thema’s gehoord,’ klaagt Bijl. Ook dat kiezers aangeven vooral naar Haagse issues te kijken, ergert Bijl. ‘De kiezer zou wijzer moeten zijn. Het is een dis-fuctioneren in onze democratie.’

Bouwmeester vind dat politieke partijen hier hun verantwoordelijkheid moeten nemen. ‘Zet die provinciale lijsttrekkers en lokale thema’s in het zonnetje.’ Deze verkiezing leek het erger dan ooit, merkt Bijl op. ’Men doet er helemaal niet moeilijk over dat het niet over de provincie gaat,’ constateert hij. ‘Als je een tussenpeiling wil, organiseer er dan een. En gebruik niet de statenverkiezing als smoesje.’

Bouwmeester voegt er aan toe dat de landelijke aandacht een belediging is voor de lokale politiek. ‘Het doet geen recht aan de inspanningen van gedeputeerden, statenleden en provinciale ambtenaren,’ aldus Bouwmeester. Volgens Bouwmeester en Bijl houdt de aandacht voor landelijke politiek zichzelf in stand. ‘Als je er als politieke partij er niet bij bent, gaat het dáár weer over,’ voorspelt Bijl.

Toch zou het mooi zijn als de vicieuze cirkel een keer wordt doorbroken. ‘Zou het niet mooi zijn als er bij een debat op landelijke tv een kopstuk roept het alleen maar over provinciale thema’s te willen hebben?’ Bouwmeester en Bijl geven allebei een praktische tip.

‘Als we de Eerste Kamer nou afschaffen, dan hoeft het ook niet meer over landelijke thema’s te gaan.’ Bijl stelt voor om de kiesdatum niet in iedere provincie op dezelfde dag de stembussen te openen. ‘Nergens voor nodig,’ stelt Bijl. Verder spraken Bijl over de imagoschade bij de VVD, de beschimping van de PPV, de rol van Flevolandse commissaris Leen Verbeek bij de verkiezingen en het belang van posters en verkiezingsborden.