In de media

‘Pauwdebat ordinaire schreeuwwedstrijd’

Gisteravond debatteerden vijf politieke leiders van landelijke partijen over de nationale politiek. John Bijl beschouwde het na op BNR.

Redactie - 12 maart 2015

De aanleiding van het debat zijn de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen van volgende week. De grootste politieke partijen in de Tweede- en Eerste Kamer maken zich zorgen of zij voldoende steun weten te vergaren voor hun werk op het Binnenhof. Reden voor het praatprogramma Pauw om de kopstukken van die landelijke partijen uit te nodigen voor een debat.

John Bijl vindt het ergerlijk dat de zorg van landelijke politici de eigenlijke kiezersvraag overschaduwt. ‘Het zou moeten gaan over het grondwaterpeil, windmolens in Groningen en kenniseconomie in Brabant. Daar valt genoeg over te zeggen,’ aldus Bijl.

Over de kwaliteit van het debat is Bijl ook niet tevreden.’Het was een ordinaire schreeuwwedstrijd waar iedereen elkaar in de reden viel.’ De kiezer had er niks aan, aldus Bijl. ‘Tijdens het debat werd het nergens concreet. Cijfers buitelden over elkaar heen zonder dat duidelijk werd wat ze betekenen en wat ze voor de burger betekenen.’