In de media

Beleid zonder kaders is ‘heel onhandig’

John Bijl - 25 december 2014
De raadzaal van Enschede

Voor de uitvoering van de Participatiewet heeft de gemeenteraad geen beleidskaders vastgesteld. Daar gaan ze spijt van krijgen, denkt John Bijl.

Met een politiek kader geeft de gemeenteraad richting aan beleid. De gemeenteraad van Enschede besloot daar voor het werken met de Participatiewet vanaf te zien. ‘Heel onhandig’, zegt Bijl in Binnenlands Bestuur.

Dat de raad niet formeel een stempel heeft gezet op hoe ze deze wet willen uitvoeren, wordt straks lastig als het om de controle gaat. Hoe moet de raad controleren of de uitvoering voldoende is? Dan krijg je een debat dat alle kanten op kan waaien.’

Daarnaast is het nodig dat de raad richting geeft.

‘Bij de Wmo heb je hetzelfde gezien. Daar werden geen kaders gesteld en hebben ze dat achteraf gedaan door te beoordelen wat de mensen in het veld hebben gedaan. Dat kost geld, tijd en levert wantoestanden op. Alsof je zegt “hier heb je 100 euro om boodschappen te doen voor het kerstdiner”. En dat je dan achteraf gaat zeuren als iemand biefstuk in plaats van kalkoen heeft gekocht.