Bijeenkomst

Dit zijn ze: vier finalisten voor Het Beste Raadslid

Met het sluiten van de digitale stembus, zijn op vrijdag 14 maart 2014 om 18:00 ook de vier finalisten voor de verkiezing van Het Beste Raadslid van Nederland bekend.

John Bijl - 15 maart 2014

Anne Kuik (Groningen, CDA)

De kiezers die haar in 2010 met voorkeurstemmen in Groningse raad kozen, zal ze niet teleurgesteld hebben. Anne is kordaat, heeft het hart op de tong en steekt haar mening niet onder stoelen of banken. In debatten is ze zeer aanwezig, maar ook buiten de raad laat zij zich niet onbetuigd. Ze was de afgelopen jaren goed zichtbaar in lokale media en zet zich met verve in voor studenten en ondernemers. Ze werkt daarmee hard aan haar vurige wens het drukbezette centrum van Groningen levendig te houden. De komende jaren kan ze haar gevoel voor het politieke spel verder ontwikkelen, wat haar tot een nog grotere factor in de lokale politiek zal maken.

Gerdien Rots (Zwolle, ChristenUnie)

Ogenschijnlijk zonder moeite weet Gerdien in begrijpelijke taal de samenhang tussen verschillende gemeentelijke beleidsterreinen uit te leggen. Wanneer je met haar spreekt valt ook direct haar pure en oprechte interesse op. Ze maakt gemakkelijk contact en gaat bewust het gesprek met bewoners aan. Bijvoorbeeld over één van de belangrijkste uitdagingen voor gemeentes: de decentralisatie van onder meer de zorg. Met haar fractie organiseerde ze gesprekken met bewoners in de stad, die haar voorzagen van goede feedback en argumenten om tot een krachtig politiek geluid te komen.

Ron Meyer (Heerlen, SP)

Ron Meyer wordt door vriend en vijand geprezen als de leider van de Heerlense politiek. Hoewel de SP deel uitmaakt van het huidige college, koos Meyer ervoor om in de raad te blijven. Van daaruit weet hij steeds weer indruk te maken. Meyer is degene die in de raad debatten steeds politiek maakt, oplossingen zoekt, maar ook verschillen benoemt. Verbaal is hij ijzersterk. Meyer weet besluitvorming in de raad te koppelen aan actie in de stad. Hij maakt zich sterk voor het behoud van voorzieningen in de wijken en zette het thema gereguleerde wietteelt op de Heerlense politieke agenda, voordat het een landelijk thema werd.

Vera Tax (Venlo, PvdA)

Als Vera in de raad spreekt, is één ding duidelijk: ze weet alles over het onderwerp wat er te weten is. Ze duikt in dossiers en spreekt de juiste contacten aan om haar kennis aan te vullen. Toch zal Vera nooit een doorgeefluik zijn van haar netwerk. Ze gebruikt de kennis en input van haar contacten om zelf tot een afweging te komen. Vera weet wat ze belangrijk vindt, maar is tegelijkertijd niet bang om op andere zaken toe te geven of haar mening bij te stellen. Ze staat open voor wat andere partijen belangrijk vinden en denkt graag mee. Zo krijgt Vera vaak haar zin én helpt ze anderen om zaken voor elkaar te krijgen.

Voor de volgende ronde worden de kandidaten intensief gevolgd door Pauw & Witteman en de Volkskrant. Deze vier raadsleden strijden op 18 maart tijdens het Festival van de Lokale Democratie in de Melkweg, Amsterdam live om de titel. Wees erbij en moedig jouw favoriete finalist aan! Maar om de titel te winnen hebben ze nog meer stemmen nodig van jullie.

Heb je nog niet gestemd? Zorg dan dat je snel stemt op jouw beste raadslid. Het stemmen sluit op 18 maart om 22.30 uur. De winnaar wordt gekozen uit de online stemmen, het jury oordeel en de mening van het publiek in de Melkweg. Het Beste Raadslid van Nederland is een initiatief van de Volkskrant, Pauw & Witteman, campagnebureau BKB en het Periklesinstituut.