Als een raad besluit op basis van half werk, kun je ook maar half serieus genomen worden. De Mystery Burger zag in Harenkarspel hoe slechte voorbereiding, rommelige stukken en onduidelijke procedures uitliepen op één grote vertoning van bestuurlijke zelfondermijning.
Er gaat niet één ding fout in Harenkarspel deze avond. Onvolkomenheden, blunders en stommiteiten stapelen zich op.
Het begint al bij de notulen. Gerda Rootjes (AB’89) komt terug op de terugkeergarantie voor personeel. ‘De stukken waren te laat voor de vergadering. De regeling blijkt anders dan ons werd voorgeschoteld. We willen terugkomen op ons besluit.’ Burgmeester Evert Vermeer kijkt verbaasd. ‘We hebben het over de notulen. Dit is toch niet het moment om dat debat te voeren?’ Maar wethouder Myrthe Scheltema de Heere is al begonnen. ‘Het gaat om goed werkgeverschap.’ Rootjes schudt haar hoofd. ‘Wij zien een berg overtallig personeel straks op ons afkomen.’ Enkele statements later kapt burgmeester Vermeer het af. ‘AB’89 wordt geacht tegen te hebben gestemd. We passen het aan.’
Ook de voorbereiding van het punt milieudienst blijkt niet vlekkeloos. ‘Het eerste stuk was niet helder en stond vol met taal- en kopieerfouten,’ concludeert Marc Mossault (PvdA). ‘Grote en grove fouten,’ benadrukt Raymond Jansma (VVD). Gelukkig zijn de fouten er nu uit en is er een addendum, dikker dan het raadsvoorstel zelf. Zonder debat gaat de raad akkoord.
Aan het extra onderhoudsbudget voor drie bruggen meent burgemeester Vermeer een makkie te hebben. ‘Daar kunt u allen wel mee instemmen, hè?’ vraagt hij. ‘Voor de volledigheid, om welke bruggen gaat het?’ vraagt Jelle Beemsterboer (CDA). Het staat niet in de stukken. ‘Ik weet het niet, maar de wethouder weet dat vast,’ antwoordt burgmeester Vermeer. Wethouder Rob Treur schudt haastig van nee en haalt z’n schouders een paar keer op. ‘Oh,’ murmelt burgemeester Vermeer. ‘Wilt u ons anders mandateren dat we het raadsvoorstel ná het besluit aanpassen?’ De raad zegt er al niks meer van. De publieke tribune lacht met plaatsvervangende schaamte.
Door alle fouten en onduidelijkheden in de stukken is de raad vooral aan het ophelderen en komt zij aan debatteren niet meer toe. Laat staan aan besluitvorming. Standpunten worden achteraf gewijzigd, stemmingen aangepast en besluiten genomen ‘onder voorwaarde dat’. Het presidium had deze stukken gewoon terug moeten sturen naar het college. Door ze wel te behandelen zet de raad zichzelf én het college voor gek.
Deze column verscheen op 23 juli 2012 bij Binnenlands Bestuur.
De Mystery Burger zit elke week op een willekeurige publieke tribune bij een gemeente of provincie. Elke maandag doet hij in Binnenlands Bestuur verslag van de kwaliteit van de besluitvorming en het overleg. Donderdags verschijnt de column ook als nieuwsbrief via Substack — met extra reflecties en tips voor raadsleden, burgemeesters, voorzitters en griffiers.
Wil je de column mét tips wekelijks in je inbox? Abonneer je dan hier.