Als een belangrijk besluit vlak voor de deadline op de agenda verschijnt, is dat vaak een teken van slechte voorbereiding. In IJsselstein leidde dat niet alleen tot boze raadsleden en onnodige schorsingen — het ondermijnde ook de ruimte voor politieke afweging. De Mystery Burger zag een raad die pas laat wist wat er echt speelde, maar wel moest besluiten.
Er is maar één manier om op het perceel van Achtersloot 99a een bedrijfswoning naast de kalverenstal te krijgen. Er moet een uitzondering komen op het bestemmingsplan; met een zogeheten artikel 19-procedure. Een technisch lastige kwestie. De gemeente IJsselstein en de vergunningvrager zijn er al sinds 2008 mee bezig.
Bij het vaststellen van de agenda verzoekt Robert Pape (ChristenUnie) het punt van de agenda te halen. ‘Er is geen nieuwe informatie,’ is zijn oordeel. Bovendien blijkt dat een belangrijke brief pas gisteren om half 5 naar de raad is verzonden. Wethouder Rob de Vries reageert furieus op het verzoek: ‘daar hebben wij als college de grootste moeite mee!’
De wethouder wil schorsen. Pas na 45 minuten afwezigheid van raad én wethouder gaat men brommend akkoord met behandeling. ‘Met grote moeite,’ aldus Rob Meine (PvdA). ‘Wat gebeurt kan ècht niet,’ vult Hans Lappee (GroenLinks) later in het debat aan.
Tijdens het debat blijkt de zaak nóg ingewikkelder. De betreffende aanvrager heeft zich niet altijd netjes aan zijn bouw- en milieuvergunningen gehouden. ‘De aanvrager heeft de grenzen van het toelaatbare altijd opgezocht,’ stelt Rob Brand (VVD). ‘Nu instemmen lijkt een bonus op slecht gedrag,’ stelt Joop van Well (SP). Wethouder De Vries: ‘Deze procedure betekent niet dat de bouwvergunning ook automatisch wordt afgegeven.’ Ook over de naleving van eerdere regels is hij stellig. ‘Alles moet op orde zijn voordat er een schop de grond in gaat,’ parafraseert hij de raad. Toch moet er nu over de artikel 19-procedure worden gestemd. ‘Anders verloopt het bestemmingsplan en dan kunnen we geen leges meer innen.’ Die reden komt procedureel over.
Na wederom een schorsing volgt een korte tweede termijn. De sussende informatie van de wethouder is voor de meeste raadsleden voldoende om in te stemmen. De vraag is dan ook waarom dit soort technische informatie niet tevoren aan de raadsleden verstrekt is. Ook als niet gespecialiseerde parttimers hadden zij dan het belang van het besluit ingezien. Het had een raadsvergadering van vier uur met meer dan een uur aan schorsingen aanzienlijk korter gemaakt.
Deze column verscheen op 3 juni 2012 bij Binnenlands Bestuur.
De Mystery Burger zit elke week op een willekeurige publieke tribune bij een gemeente of provincie. Elke maandag doet hij in Binnenlands Bestuur verslag van de kwaliteit van de besluitvorming en het overleg. Donderdags verschijnt de column ook als nieuwsbrief via Substack — met extra reflecties en tips voor raadsleden, burgemeesters, voorzitters en griffiers.
Wil je de column mét tips wekelijks in je inbox? Abonneer je dan hier.