In de media

Wissen van mailboxen is ‘slordig en superdom’

Door een pijnlijke fout zijn de mailboxen van vertrokken Almeerse bestuurders waarschijnlijk allemaal gewist. ‘Super slordig’, zegt John Bijl van het Periklesinstituut tegen Omroep Flevoland.

John Bijl - 17 maart 2021

Al sinds 2007 worden de e-mails van bestuurders van de gemeente Almere niet extern gearchiveerd. Dat heeft tot gevolg dat de e-mails van vertrokken bestuurders, zoals voormalig wethouders en burgemeester Jorritsma, niet zijn bewaard. ‘Slordig,’ zegt Bijl. En wellicht schadelijk.

‘Sommige mails bevatten informatie over hoe een besluit tot stand is gekomen.’ Volgens Bijl is het het ergste dat er misschien wel toezeggingen in staan van bestuurders. ‘Die zijn juridisch bindend en dan heb je wel een probleem.’

Volgens Bijl moet de gemeenteraad deze affaire hoog opnemen. ‘Het is natuurlijk superdom dat je er niet bij stil staat dat als een bestuurder weggaat dat zijn correspondentie bewaard moet worden. Dat deden we altijd al zo op papier en dat is digitaal niet anders geworden.’ Bijl vreest dat er informatie over hoe besluit tot stand zijn gekomen nu verloren is gegaan.

Het ergste is dat je niet precies weet wat je nu precies mist en dus ook niet wat je kwijt bent.

Hij adviseert de gemeenteraad een inventarisatie te laten maken over wat er kwijt kan zijn.